Koh Rong, 11 december
Door: Dianca
Blijf op de hoogte en volg Dian
11 December 2014 | Cambodja, Preah Seihanouk
Koh Rong is weer een nieuwe ervaring. De hoofdstraat, bestaande uit strand, aan de zee, is zo'n 200 meter lang. Restaurants, guestrooms, winkeltjes. Tussendoor veel bouwmaterialen en afval. Een vreemde gewaarwording. Vooral ook omdat het hier levendig en vrolijk is. Veel Cambodiaanse kinderen en honden. Buitenlanders die hier iets opstarten, modern, Cambodiaans of hippyachtig. Een fransman vraagt mij of ik een guesthouse zoek en ik loop met hem mee. In een zijstraatje, vlak bij zee, kom ik bij een eenvoudig guesthouse terecht. Dit wordt de eerste nacht sinds weken dat ik een kamer voor mij zelf alleen heb. Toch twijfel ik. Het is er armzaliger dan ik ergens heb geslapen. Het lijkt op een soort oude houten schuur waarin kamers zijn gebouwd. De reden dat ik blijf is dat ik midden tussen de (nieuwsgierige) Cambodianen terecht kom, die nog armzaliger wonen. En ze zijn superlief. Ook deze sfeer wil ik graag eens meemaken.
Ik neem een erg gewenste douche, want ik zweet me ongans. Het wordt bijna donker en ik duik de hoofdstraat in. Bij een eenvoudig restaurant ga ik eten. Zet mijn laptopje aan. Een klein schattig Cambodjaans mannetje van, ik denk, 2 jaar, kijkt wat ik aan het doen ben. Ik laat hem facebookfilmpje zien van katten die in te kleine dozen en vazen proberen te komen. Langzaam aan kruipt hij op mijn schoot. Iedere keer als de doos omvalt, zeg ik boem en hij zegt me na, hij heeft de grootste lol. Zijn vader haalt hem bij me weg, maar hij komt terug en schuift weer op mijn schoot. Ik herhaal het filmpje steeds. Zijn moeder komt kijken, een beetje argwanend. Ik laat haar het filmpje zien en het is ok.
Ik laat mij masseren door een zeer slechtziende jongen van 25 jaar oud. De massage is slecht. Hij durft daarna ook nog om een fooi te vragen. Ik geef het hem niet. Daar kom ik dus niet meer terug.
Ik ga terug naar de buren van mijn nieuwe guesthouse, een restaurant aan zee. Cambodianen en buitenlanders die daar wonen, zijn met vuur aan het spelen. Stokken en pods. Inmiddels is het donker en het is een prachtig gezicht. Ook hier wordt veel bier gedronken door iedereen. Het is gezellig en ik raak gemakkelijk aan de praat. Een Cambodjaan die geen woord Engels spreekt wil mij als zijn vriendin. David, een Engele rastaman, de eigenaar van het restaurant en vuurspeler zegt dat ik voor hem kan komen werken voor slapen, eten, en drinken. Hij wil het restaurant uitbouwen en heeft het druk.
Op internet staat dat het eiland snel aan het ontwikkelen is, dat is ook zo, vermoed ik. Maar het is nog in een beginstadium, dus het is nog behoorlijk rauw in opzet. Ik vind het mooi dat ik het in dit stadium mee kan maken.
Een enkele bar heeft de muziek s' avonds knetterhard staan. Misschien wordt dit toch een oord zoals Phuket. Ik hoop het niet.
12 December 2014 - 09:23
Han:
Mooi, die verschillen tussen landen die verder toch bijna gelijk zouden moeten zijn. Nou ja, België en Nederland zijn al zo verschillend ... Je geest blijft er mooi van open en je maakt nog eens wat mee. Een slechte massage? Hij zag het gewoon niet :) Hopelijk wordt het een mooie, leuke hippie-plek.
Verder heb ik het idee dat je een beetje uitgereisd raakt voor deze trip, klopt dat? -
14 December 2014 - 17:04
Carla :
Daar loop je te zweten, hier is het handschoenen, mutsen en sjalen weer. Van de week stormde het zelfs.
Dus dat zweten zie ik als een luxe, je hebt daar lekker de warmte en de zon, echt heerlijk.
Wel heel leuk dat je steeds weer nieuwe mensen ontmoet.